Після того, як ви виростили та виловили риби стоїть саме головне питання: яким чином транспортувати живу рибу в прекрасній кондиції до споживача. Перевезення риби в контейнери без аерації - це ризикована справа! Втрати риби при транспортуванні та після транспортування є наслідком завеликої щільності посадки та дефіциту кисню, що викликає стрес у риби. Це призводить до негайної втрати риби під час перевезення або втрати через інфекційні захворювання незабаром після того, як вони доходять до кінцевого споживача. Дотримання правильної процедури транспортування живої риби є критичними для збереження товарного вигляду риби.

Транспортуйте рибу якомога швидше після вилову до точки продажу. Якщо ви збираєтесь робити ще якісь процедури під час облову вашої риби, робіть це спочатку, щоб уникнути непотрібних зупинок.

Спеціалісти PlastDesign рекомендують транспортувати свою рибу у спеціальних ємностях для транспортування, котрі проходять обовязкову дезинфекцію перед кожним використанням.

Краще всього для транспортуванню використовувати ту ж саму воду, в якій вода перебувала до цього. Вода із підземних джерел може бути використана ранньою весною або пізньою осені, коли колодязна та ставкова вода приблизно однакова в температурі. Підземна вода містить мало кисню і повинна бути насичена киснем перед завантаженням туди риби. Ніколи не використовуйте міську воду (хлор вбиває рибу). Використовуйте лише чисті контейнери (хімікати вбивають рибу). Ми не рекомендуємо змішувати різні види риби в одному контейнері.

Цистерни для зберігання води, пластикові або металеві сміттєві баки, ванни, каністри та молочні бідони використовуються для перевезення риби на
невеликі відстані. Незалежно від того, що ви використовуєте, кришка або накривка якого-небудь типу рекомендується для того, аби запобігти втраті
води або риби на шляху до вашого споживача. Щоб захистити ваші інвестиції, ми рекомендуємо використовувати маленьку кількость води для транспортування риби лише 10-15 хвилин. Тривалий час перевезення вимагає більшої кількості води або відповідної аерації.

Вода, що застосовується для перевезення, повинна бути чистою, містити не менш 6'-7 мг / л розчиненого кисню при температурі в літній період від 6 до 8 ° С для холодолюбивих і 10-12 ° С для теплолюбних риб. При транспортуванні живої риби будь-яким видом транс порту і в будь-якій тарі рекомендується уникати скільки-небудь тривалих зупинок в дорозі. Після доставки риби на місце її необхідно як можна швидше вивантажити і випустити у ставок.

Перед випуском у водойму на нагул завезену рибу треба обробити проти різних захворювань. Використовувані для цих цілей препарати і їх дозування
наведені в таблиці 1:

ПрепаратСпосіб застосуванняДозуванняРежим витримування
Метиленовий синійВанни50—200 мг/л2-10 годин
ФормалінВаннидо 200 мг/лДо 1 години
Кухонна сільВанни5-процентний р-н5 хвилин одноразово
Перманганат каліюВанни10 г/м?10-20 хвилин одноразово

Зверніть увагу! Успіх перевезення живої риби визначається багатьма причинами:

  • якістю води,
  • станом,
  • віком і якістю риби,
  • щільністю посадки риби в тару з водою,
  • тривалістю перевезення,
  • порою року,
  • умови ми погоди,
  • станом доріг,
  • організацією робіт з під готування і обслуговування перевезення.

Усі транспортні засоби, що використовуються для перевезення риби, відмиті від слизу, бруду, луски, повинні ретельно дезінфікуватися 20%-ним розчином свіжої гашеного вапна. Після дезінфекції ємності та інвентар промивають чистою водою і завантажують рибу.

Яким чином транспортувати живу рибу в прекрасній кондиції до споживача?